Author Topic: Multimedia BOX cu OpenElec , Oscam , Tvheadend  (Read 781 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

viorel

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Posts: 76
  • Karma: +7/-0
    • forumul lui viorel
Multimedia BOX cu OpenElec , Oscam , Tvheadend
« on: April 24, 2017, 08:39:15 AM »

  În primul rând, este necesară o clarificare in terminologie, importantă în ceea ce privește la acest articol, ca atunci când ne referim la „Live TV“ aici ne referim numai la sistemele tradiționale de televiziune difuzate folosind televiziune digitală standard sau de televiziune analogice, cum ai primi în mod normal semnal  printr-un coaxial cablu de la o antenă de televiziune, cablu sau antena de satelit. Aceasta înseamnă este faptul că recepția TV până la casa ta vine în primul rând de la semnalele de televiziune terestră cu ajutorul unui sistem de televiziune prin cablu, prin instalația de recepție/antena satelit, sau de televiziune terestra folosind un adaptor fizic TV-tuner sau unul în  rețeaua locala, un dispozitiv TV-tuner hardware.
 
 În mod logic, Live TV și funcțiile PVR în Kodi sunt o structură aplicativa distribuită care este proiectata după modelul/conceptul client-server și care este format din două părți, cele două părți sunt, de asemenea, menționate ca Frontend și Backend:
 
 *Backend PVR (ca parte partea de server), este cea care comunică direct cu un adaptor tuner TV pentru a primi semnale de televiziune live și de a crea un flux video sau audio, și, de asemenea, înregistra la fișiere.
 * Clientul PVR(ca un addon) - un addon este cel care acționează ca un middleware care se traduce comenzile și controlează prezentarea conținutului de Backend la Frontend.
 * Frontend PVR (ca interfață grafică) – este un software care acționează ca o interfață unificată și o interfață comună si afișează conținutul din toate Backend PVR conectate.
 
 În acest concept urmeaza o separare de principiu, se referă la organizare, Backend PVR ca atare, fiind o aplicatie separata, care interactioneaza direct fizic cu adaptorul TV-tuner , are rolul de a receptiona semnalul de televiziune difuzat în casa și efectuează sarcina efectivă de tuning și de streaming, efectuează înregistrarea locală a programelor de televiziune terestra de televiziune prin cablu, satelit, etc. Backend PVR poate rula fie pe aceeași gazdă/dispozitiv , sau poate rula pe o gazdă/dispozitiv autonom în rețeaua locală complet de la sine (ca un server) fiind folosit de FrontedPVR numai atunci când este nevoie, atâta timp cât acestea au un conexiune la rețea între ele. Exista posibilitatea ca unele Backend PVR pot suporta doar clienții Kodi ca o interfață , dar cele mai multe Backend PVR pot sprijini atât Kodi precum și Frontend-ul altor aplicații/dispozitive. În acele cazuri un singur Backend PVR este configurat cu scopul unic de a servi mai mulți clienți Frontend, atunci Backend PVR este denumit în mod obișnuit ca „server de PVR“.
 
 Atunci când este cuplat cu unul sau mai mulți Backend PVR , un addon Client PVR configurat pentru Kodi permite acestuia accesul la interfata GUI, deci permite utilizatorului sa vizioneze  Live TV (cu pauză/deplasare în timp, dacă este acceptat de Backend PVR utilizat), sa afiseze un grafic EPG (electronic program Guide) cu toate programele de televiziune disponibile, pentru a programa inregistrari sau pentru a asculta radio, oferindu-se astfel același tip de funcționalitate ca TiVo (ceva gen dispozitiv de inregistrare video programata). Kodi ca o interfață poate suporta mai multe Backend PVR în același timp, și de asemenea, unele Backend PVR poate fi capabile de a servi mai mulți clienți simultan, ceea ce înseamnă că este Kodi cel care va afișează ceea ce se vede pe ecran și vă permite să mergeți meniurile sale cu un control de la distanță.
 
 
 
 
 BLACKEND PVR
 
 
 Concluzie: Pentru a primi un semnal de televiziune prin satelit, fie, cablu, sau OTA (over-the-air sau televiziune terestra), folosind o antenă de televiziune aveți nevoie de un TV-tuner placă/adaptor instalat în sistem. Kodi ca software „frontend“ nu are funcționalitate de TV Tuning încorporat pentru a primi, decodifica și înregistrează astfel de semnale direct de la sine. Kodi se bazează în schimb pe un software terț TV-setup sau un TV-tuner atașat în rețea pentru a servi un flux video , și un astfel de software terț este denumit aici ca „Backend PVR“ (de asemenea, numit uneori „PVR server "), care poate fi un software sau hardware.
 
 Dacă alegi sa instalezi un software de PVR backend în loc de a folosi un atașat de rețea (TV-tuner sub forma un receptor hardware), atunci se poate instala software-ul „PVR backend“, pe același computer unde ai instalat tunner-ul tv sau (în alta ordine de idei) sa instalezi software-ul „PVR backend“ de pe alt computer/adaptor în retea, atâta timp cât Kodi poate accesa software-ul „PVR backend“ de pe aceeași rețea locală.
 
 Ca o condiție pentru Kodi este că fiecare software PVR backend are deja un „client addon PVR“ al sau disponibil pentru a acționa ca un tampon/filtru pentru a conecta interfata PVR Kodi cu software-ul PVR backend. Software-ul PVR backend va avea, de asemenea permisiuni de cont propriu, deoarece are nevoie de a rula pe-sistemul de operare pe care doriți să utilizați și să comande adaptorul TV (tuner/card).
 
 Înțelegeți că există astăzi multe softuri diferite utilizabile ca PVR backend și  care sunt compatibile Kodi, (bineânțeles ca toate au un „client addon PVR“ disponibil pentru Kodi), dar nu îți pot recomanda care soft BackendPVR va fi cel mai potrivit pentru tine. Acest lucru depinde de configuratia hardware care o ai (procesor, memorie,placa captura,etc.)
 
 
 Aceast tabel vă va oferi o idee de bază a ceea ce să cautati, dacă nu sunteți sigur..
 
 Nume                    DVB         ATSC / QAM     ISDB     DTMB      CableCARD (SUA)      IPTV       Înregistrare
 Tvheadend             Da                 Da               ?              ?                   Nu                        Da             Da
 VDR                         Da                 Da                ?              ?                   Da                        Da             Da
 MythTV                    Da                 Da               Nu            Nu                Da                        Da             Da
 DVBLink                  Da                 Da               Nu            Nu                  Nu                       Da             Da

 
 


Organizare
   Am inceput serios sa ma gandesc la aceasta solutie in momentul in care am dorit ceva mai puternic, mai rapid decat vechiul meu DREAMBOX 500HD. Doream ceva sa contina un mediu de stocare (HDD) , RAM mai mult , procesor mai rapid si sa fie mult mai configurabil.
   Am probat diferite configuratii incepand de la un tower vechi cu procesor celeron la 1,4 si 512mb ram (care era o solutie excelenta pentru ce vroiam sa fac) , un twin client de la fujitsu cu slot pci intern (dezamagit total din cauza placii video prea mica 4mb, neacceptata de anumite so) si un dell d520 mini la care am ramas pana la urma. Solutia finala a fost un upgrade la Dell d520 cu procesor Celeron d 2,8Ghz (functioneaza foarte bine si cu 1,8Ghz) RAM 4Gb (2 simuri DDR2 vechi aruncate intr-un sertar, merg si doar 2Gb) un HDD 128Gb SSD (merge si un 40Gb SATA) si o placa de captura Skystar 2 HD PCI (aveam in casa inclusiv un Haupage HD, am preferat Skystar din motive dimensionale—incapea mai bine in carcasa).
   Iesirea video este un VGA clasic , a trebuit sa imi procur un convertor vga-hdmi ca cel din imagine (l-am gasit pe Amazon la 11 euri) si o tastatura micro (Amazon 12 euri) am preferat tastatura dar se pot gasi inclusiv telecomenzi cu tastatura incorporata cam la aceiasi bani.

 

Instalare
    Timp de o saptamana am probat cam tot ce se poate instala pe acest calculator, sisteme de operare  pentru multimedia box gasesti la discretie pe internet incepand cu Mythbuntu si terminand cu Libreelec. Personal m-am orpit la versiunea 7.0.1 de la Openelec, un linux construit pentru sistemele mici optimizat pentru multimedia. Versiunile ulterioare nu contineau drivere pentru placa mea video, LibreElec nu avea plugin-urile care imi trebuiau, MythBuntu era prea greoi, etc.
    Am creat un mediu bootabil pentru instalare pe o cheita usb cu programul LibreElec usb creator
 si am trecut la instalare care a durat exact 2 minute.
     A urmat partea de configurare (SSH, SAMBA, RETEA etc) am activat toate repo disponibile (inclusiv cele nonoficiale) am instalat pluginul oscam iar pentru DVB backend si frontend de la Tvheadend. Am ales Tvheadend din cauza stabilitatii si facilitatea cu care il poti configura. Oscam pentru emularea cardurilor. Odata instalate pluginurile trebuiesc configurate si activate
un video howto aici:

         <a href="http://www.youtube.com/watch?v=QAcSpmIz8xQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=QAcSpmIz8xQ</a>
 
     Ca un consiliu personal decalati cu 5 secunde pornirea pluginului oscam (meniu plugin, configurare).
     Configurarea backend-ului se face pe un alt computer introducand in browser adresa mediabox-ului si portul 9981  (ex. 192.168.1.2:9981) . Trebuie configurat mai intai un network, in cazul nostru alegeti DVB-S (se poate alege intre DVB-C , DVB-T etc. in functie de placa de captura instalata) transponderele predefinite (in functie de satelit) si pozitia orbitala a satelitului. Se salveaza.
 
  

   

   Urmeaza configurarea receptorului. Configurati in satconfig un lnb sau diseq (in functie de sistemul instalat la dv.) si activati, iar in setarile lnb-ului selectionati network-ul creat mai devreme dupa care salvati.

 
 

 
    In cca. 20Sec backend-ul va incepe cautarea canalelor pe transponderele preimpostate, vedeti asta selectand Services (canale gasite) sau Status (meniu in care va indica puterea semnalului si calitatea). In momentul in care toate transponderele au fost scanate (meniul Muxes apar toate in IDLE) din meniul Services faceti maparea canalelor , in acest mod ele sunt memorizate si transmise catre frontend.
    Deja la acest punct avem posibilitatea de a urmari canalele libere (freetv). Daca dorim sa vizionam si canalele criptate avem nevoie de un cititor de carduri sau o linie cccam,newcam, etc.
    Trecem la configurarea pluginului oscam. Tot de pe alt calculator introducem in browser adresa boxmedia si portul 8888 (ex 192.168.1.2:8888)  ca sa avem acces la setarile oscam.
   Mergem mai intai in meniul users si creem acount (ex. Username oscam pass oscam), salvam si mergem la configurarea cititoarelor (Readers).

 
 
 
 Aici avem posibilitatea de a introduce setarile pentru cititorul nostru de carduri sau de a configura liniile cccam sau newcam sau ce aveti dv. Configurati, activati, salvati.

 
 


   Mergem in meniul Files oscam.conf si ne asiguram ca avem in meniul dvbapi urmatoarele

 
[dvbapi]
enabled = 1
au = 1
pmt_mode = 0
request_mode = 1
listen_port = 9000
user = vdr
read_sdt = 2
boxtype = pc

 
salvam  si mergem in meniul CAs al backend-ului, unde vom configura un client. Alegeti CAPMT , numele fiind userul creat in meniul oscam , comentul fiind pass userului. Selectati OSCam TCP, introduceti adresa ip a mediabox-ului si portul 9000. salvati totul si restartati mediabox-ul.
   
La acest punct puteti urmari si canalele criptate pe mediabox.

 
   

  Personal folosesc un NAS, server fisiere de retea in care imi tin toate filmele, muzica etc. In meniul mediaboxului in Movies am setat parametri de conexiune la acest NAS ca sa am toata colectia de filme disponibila pentru vizionare. In meniul boxului puteti seta parametri de limba subtitrare automata, inclusiv descarcarea subtitrarii in caz ca lipseste. Pe computerul descris mai sus  reusesc sa urmaresc filmele in rezolutie mare (FullHD) fara intreruperi sau frame-uri, etc (in doar 8Mb memorie video) 

 
 
   Acelasi lucru il puteti face si cu fisierele audio sau fotografiile(setati box-ul sa citeasca informatia si de unde). In pluginurile mediabox-ului gasiti posibilitatea adaugarii unui browser internet, setari pentru tv-online, ip-tv, radio-online sau youtube etc. Ramane la alegerea voastra sa le descoperiti si sa configurati cat mai frumos jucaria.


« Last Edit: December 24, 2018, 03:50:14 PM by viorel »